استاد تفسیر و علوم اسلامی قرقیزستان درگذشت
کد خبر: 4041093
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۱

استاد تفسیر و علوم اسلامی قرقیزستان درگذشت

«ملا صابر حاجی»، استاد فقه و حدیث، تفسیر و علوم اسلامی قرقیزستان در 67 سالگی دار فانی را وداع گفت.

استاد تفسیر و علوم اسلامی قرقیزستان درگذشتبه گزارش ایکنا به نقل از رایزنی فرهنگی کشورمان در قرقیزستان، استاد «محمدصابر دوسبولوف» معروف به «ملا صابر حاجی» در سال ۱۹۵۵ در روستای زردآلوی استان باتکن (بادکند)به دنیا آمد.

وی در دوران تحصیل در مدرسه اصول دین اسلام را از پدر خود آموخت. پس از پایان دبیرستان به علوم دینی علاقه‌مند شد و در این رشته تحصیلات خود را ادامه داد و تکمیل تحصیلات دینی خود را سال ۱۹۷۱ نزد ملا شمس‌الدین بشیروف آغاز کرد. سپس شاگرد ملا عبدالسمیع، استاد بزرگ شهر اسفارای تاجیکستان شد و حدیث، تفسیر و سایر علوم اسلامی و زبان‌های عربی، فارسی و جغتایی را فرا گرفت.

همچنین از سال ۱۹۷۶ فقه، عقیده، فرایض و علوم اسلامی دیگر را نزد ملا عبدالستار آموخت. از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ به طور مستقل به آموزش کودکان مشغول بود و از سال ۱۹۸۹ در مدرسه میرعرب بخارا تدریس می‌کرد.

سال‌های ۱۹۹۳-۱۹۹۵ او به بیشکک آمد و مدرسه «آکوشا» را تأسیس کرد و در همان سال به عنوان محقق جوان در آکادمی ملی علوم جمهوری قرقیزستان مشغول به کار شد. از سال ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۶ معلم مدرسه «آکوشا» بود و سال ۱۹۹۶ دومین کنگره مسلمانان قرقیزستان را سازماندهی کرد.

ملاصابر همچنین از سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۷ عضو شورای علمای اداره دینی مسلمانان (مفتیات) قرقیزستان بود. سال‌های ۱۹۹۷-۱۹۹۸ معاون مفتی و سال‌های ۱۹۹۷-۲۰۰۰ سردبیر و ناشر مجله «نور اسلام» بود. در آن سال‌ها به کار مترجمی نیز می‌پرداخت. وی از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ ریاست بخش فتوای مفتیات را بر عهده داشت. سال ۲۰۰۱ دانشگاه اسلامی رسول اکرم(ص) را تأسیس کرد و تا سال ۲۰۱۶ ریاست آن را بر عهده داشت.

این عالم قرقیزی سال ۲۰۱۷ عضو ششمین شورای علمای مسلمان قرقیزستان شد و آن زمان مرکز خیریه به نام «مرکز فرهنگی» را تأسیس و اداره کرد. این مرکز هفت مرکز حفظ قرآن را تأسیس کرده است. او تا پایان عمر عضو شورای علمای مسلمانان قرقیزستان و عضو گروه مشورتی دانشگاه اسلامی رسول اکرم که خود تأسیس کرد، بود.

تا به امروز هزاران نفر فارغ‌التحصیلان مدارس و دانشگاه دینی او هستند. ملا صابر پدر ۱۳ فرزند بود و ۱۶ خواهر و برادر داشت. او نه تنها به تدریس، بلکه به تألیف و ترجمه کتاب در زمینه دین نیز می‌پرداخت.

او مؤلف 10 کتاب به زبان قرقیزی، مترجم دو کتاب از زبان فارسی (مجموعة التواریخ و صد نصیحت لقمان حکیم به فرزندش)، چهار کتاب از زبان جغتایی و یک کتاب از زبان عربی بود.

شاگردان ملا صابر اکنون قاضی، امام خطیب، مترجم، امام، مدرس و ... هستند.

انتهای پیام
captcha