کابلی: هنر معنوی‌ خوشنویسی نقش بزرگی در تعالی روح بزرگان ما دارد
کد خبر: 4063727
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۸
گزارش ایکنا از مراسم «هفت بحر هنر»

کابلی: هنر معنوی‌ خوشنویسی نقش بزرگی در تعالی روح بزرگان ما دارد

آيين نکوداشت استاد يدالله کابلی خوانساری در مراسم «هفت بحر هنر» شنبه‌شب؛ ۲۱ خرداد در خوانسار برگزار شد.

به گزارش ایکنا آیین نکوداشت چهره ماندگار خوشنویسی ایران استاد یدالله کابلی خوانساری با عنوان «سماع در سماع» در سفرهای «هفت بحر هنر» شنبه ۲۱ خرداد در شهر خوانسار برگزار شد.

فرهنگ و هنر مکمل یکدیگر هستند

استاد یدالله کابلی نیز در این مراسم نکوداشت، گفت: امروز تجلیل از هنر خوشنویسی، به عنوان یک هنر معنوی‌ و معنایی است که نقش بسیار عمده‌ای در ستایش کلام بزرگان و انبیا سخن و تعالی روح بزرگان سرزمین ما داشته و خدمات بی‌بدیل و شایسته‌ای را ارائه کرده است.

وی افزود: هنر خوشنویسی با تاریخی بیش از هزار سال، نقش بسیار مهمی در علم و معرفت عهده‌دار بوده است. با نقش‌آفرینی سرقله‌های هنر خوشنویسی، گنجینه‌های عظیمی از معارف سرزمین‌مان در زیباترین قالب‌ها عرضه شده و به آن اعتبار بخشیده است.

استاد کابلی اظهار داشت: شهر خوانسار جایگاه و ظرفیت این اتفاق فرهنگی را داشت و این رویداد در خاطر خطیر شهر خوانسار از یاد نخواهد رفت و به غنای فرهنگی شهر خواهد افزود. فرهنگ و هنر در عین حال که دو مقوله جدا از هم هستند اما مکمل هم دیگر هستند. هنر مهمترین بخش فرهنگ و ژرفترین گفت‌وگوی انسان‌های فرهیخته و صاحبدل است. اصالت هنر و پیوند آن با زندگی بشر، رمز مانایی هنر است.

پوراحمدی:‌ روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود

این استاد برجسته و نامدار خوشنویسی گفت: با توجه به تاریخ چند هزار سال ایران باید گفت این کشور خاستگاه اقوام و گویش‌های خاصی است که هرکدام از این اقوام سهم به‌سزایی در خلق فرهنگ و آثار هنری داشته‌اند. به گونه‌ای که با مطالعه فرهنگ اقوام ایرانی، متوجه می‌شویم، فرهنگ و هنر رایج در ایران با پیدایش هنرهای متنوع و بسیار غنی در جهان شهرت یافته است و زینتبخش ویترین موزه‌های دنیاست. هنرمندان ایران هرگاه فرصت یافته‌اند، درخشان‌ترین دستاوردها خود را با ذوق و نبوغ در شیوه‌های مختلف و ظرافت‌های خارق‌العاده‌ای، به فرهنگ جهانی عرضه کرده‌اند.

خوانسار به شهر کتابت و خوشنویسی معروف است

سیدمجید پوراحمدی، مشاور وزیر و مدیرعامل صندوق اعتباری هنر نیز در این مراسم نکوداشت گفت: در جمع ما استادان و نامداران و نام‌آوران برجسته‌ای هستند که قله‌های بزرگ فرهنگ و هنر ایران‌ اسلامی‌اند و تجمعشان در یک شهرستان به ندرت اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: مردم خوانسار، مردمی بسیار بافرهنگ، با اصالت، هنردوست و انساندوست هستند این شهر به کتابت و خوشنویسی، معروف است و نامداران بزرگی از این خاک برآمده‌اند.

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر گفت: خوانسار نه فقط در عرصه علم و فرهنگ و هنر بلکه در بسیاری از رشته‌های بزرگ سرآمد است. ما مدیران، وزیران و مسئولان و عالمان برجسته‌ای از خوانسار داریم که این مهم، نشان‌دهنده متفاوت و برجسته بودن شهر خوانسار است.

پوراحمدی، تصریح کرد: شهر خوانسار را به عنوان اولین شهر سفر «هفت بحر هنر» انتخاب کردیم و این برنامه را در شهرهای دیگر که ویژگی‌هایی فرهنگی و هنری خاصی دارند همراه با تجلیل مفاخر و نامداران آن شهر، اجرا خواهیم کرد. آرزومندم این برنامه یادگار و عامل همبستگی برای مردم باشد چرا که فرهنگ و هنر از مهمترین ابزارهای همبستگی و ایجاد گفت‌وگو بین مردم است.

پوراحمدی:‌ روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر در پایان پیشنهاد کرد: روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود و به این مناسبت سالانه، برنامه‌هایی برگزار شود.

یک سویه جلو رفتن فایده‌ای ندارد

علی نصیریان نیز در این مراسم با بیان اینکه تجلیل و تکریم هنرمندان بسیار امری شایسته و درست است، گفت: همانقدر که جامعه به سرپناه، نان و آب نیاز دارد به فرهنگ هم نیاز دارد. فرهنگ روح و جان ملت را تغذیه می‌کند و مطرح کننده مسائل انسانی است. انسان با همه ضعف‌ها و قوت‌هایش روی صحنه تئاتر جراحی درونی می‌شود و مردمی که این صحنه نمایش را به تماشا می‌نشینند، عبرت می‌گیرند و به قول ارسطو تزکیه می‌شوند.

وی اظهار داشت: سخن و گفت‌وگو موجب پیشرفت و ارتباط انسان‌ها می‌شود و تئاتر سخن و بیان است. همچنین سخن، اندیشه‌های متفاوتی را ایجاد می‌کند. بنابراین گفت‌وگو بسیار مهم است و به جای مونولوگ باید شاهد رد و بدل عقاید بین انسان‌ها باشیم.

پوراحمدی:‌ روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود

این هنرمند نامدار سینما و تئاتر در ادامه با اشاره به اجرای برنامه سفر «هفت بحر هنر»، تصریح کرد: این برنامه که به همت صندوق هنر برگزار شده است، فرصتی فراهم کرده است تا ما هنرمندان یکدیگر را بشناسیم و با یکدیگر گفت‌وگو کنیم. ترقی و پیشرفت در گفت‌وگو است و یکسویه جلو رفتن فایده‌ای ندارد.

نصیریان با قدردانی و تشکر از صندوق اعتباری هنری برای اجرای این سفر و برگزاری مراسم تجلیل از استاد «یدالله کابلی» گفت: من تا به حال به شهر خوانسار نیامده بودم و دیدن این شهر برایم بسیار جذاب بود. خوانساری شهری فوق‌العاده است برای حفظ زیبایی‌ها و طبیعت آن باید کوشا بود.

هیچ نهاد مدنی به قدمت انجمن خوشنویسان ایران نداریم

استاد غلامحسین امیرخانی رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران نیز در این مراسم، اظهار داشت: ما همیشه فرصت برای آنکه همدیگر را ببنیم و بشنویم و با یکدیگر صحبت کنیم، کم داریم. با گفت‌وگو ما رشد و شناخت پیدا می‌کنیم. مسئله دیگر رشد دیگرخواهی و خیرخواهی در کنار خودخواهی است که مشکل اصلی ما در کشور محسوب می‌شود.

وی گفت: من بیش از پنج دهه با استاد کابلی و دیگر استادان در حوزه خوشنویسی و روشن نگه داشتن چراغ انجمن تلاش کردیم. در حوزه خوشنویسی استادان بزرگی هستند که هرکدامشان به سهم خودشان خدماتی در این عرصه، عرضه داشتند که در تاریخ نمونه و نظیر نداشته است. انجمن عالی خوشنویسان ۷۴ سال سابقه فعالیت دارد که هیچ نهاد مدنی به این قدمت نداریم. بنابراین لازم است چرایی دوام این نهاد مدنی، بررسی شود تا الگویی برای دیگر نهادها شود.

رئیس شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، تصریح کرد: در هنر خوشنویسی، گفت‌وگو کردن را از هزار سال پیش با بهترین شیوه به عنوان سرمشق به ما یاد داده‌اند اما نخواسته‌ایم به آن توجه کنیم. انسان‌ها باید احساس مسئولیت داشته باشند و هرچه آگاهی بیشتر و مقام بالاتر باشد، احساس مسئولیت بیشتر است.

پوراحمدی:‌ روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود

وی ادامه داد: هنر خوشنویسی هنر معنا و معرفت و سازنده شخصیت انسان‌ها است. در هنر خوشنویسی، قوی‌ترین بیان وجود دارد که به صورت دائم در جلوی دیدگان همه است. در تمام کتاب‌ها این معنا با قوت و زیبایی تمام وجود دارد و با هنری ناب آمیخته شده است که به دل همه آدم‌‌ها رسوخ می‌کند.

استاد امیرخانی افزود: فرهنگ مثل چراغی خاموش روی طاقچه است و لازم است با همتمان روغنی و با غیرتمان کبریتی برای روشن کردن آن بسازیم.

خوشنویسان چهره زبان فارسی را زیبا کرده‌اند

طاها بهبهانی، نقاش و مجسمه‌ساز نیز در این مراسم با بیان اینکه خوشنویسان چهره زبان فارسی را زیبا کرده‌اند، گفت: خوانسار شهری عجیب و جادویی است که در آن مردی به دنیا آمده است که اسطوره خوشنویسی است و پر از صفا و صمیمیت و کار بلد است. شخصیت استاد کابلی دارای ابعاد مختلفی است.

وی ادامه داد: علم پرسپکتیو در نقاشی استفاده می‌شود اما در هنر خوشنویسی از این علم استفاده نمی‌شد اما می‌توان گفت شاید یکی از کسانی که وارد این حیطه از علم شد، استاد کابلی است که پرسپکتیو را وارد هنر خوشنویسی در ایران کرده است. در آثار استاد کابلی، حرکت را می‌بینیم و این را با علم و آگاهی کرده است. نیاز است از استاد کابلی به شایستگی قدردانی شود و تمام جوانان این هنرمند ارزشمند را بشناسند.

عبدالمهدی مستکین، مدیر گروه فرهنگ کمسیون ملی یونسکو نیز از دیگر سخنران این مراسم نکوداشت، اظهار داشت: استاد کابلی دست‌ها را رو به آسمان فراز کرده است و ریشه در خاک دارد. این استاد گرانقدر هرگز بدون احرام به پای کتابت، نمی‌نشیند. کسی به سادگی استاد کابلی نمی‌شود و در این مسیر باید با سلوک پیش رفت.

حجت‌الاسلام کشفی؛ خوشنویس و عضو انجمن خوشنویسان ایران هم در این مراسم گفت: تجلیل و تکریم از هنرمندان خدمت به انسانیت و نوع‌دوستی و فریادرسی است. برنامه‌ریزان دوراندیش این برنامه، کاری خطیر انجام داده‌اند.

پوراحمدی:‌ روزی به نام قلم و حفظ آثار فرهیختگان خوانسار در نظر گرفته شود

در ادامه این مراسم با حضور استادان غلامحسین امیرخانی و علی نصیریان، پوراحمدی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر و مدیران و مسئولان شهر خوانسار از پنج دهه تلاش استاد یدالله کابلی خوانساری، تجلیل و قدردانی شد و لوح تقدیری از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به استاد یدالله کابلی خوانساری اهدا شد.

همچنین در ادامه این مراسم از سوی صندوق اعتباری هنر از استادان نصیریان و امیرخانی به نیابت از همه هنرمندان کاروان  «هفت بحر هنر» با اهدای هدایایی تقدیر شد.

در پایان این مراسم از کتاب رباعیات خیام استاد یدالله کابلی خوانساری، رونمایی شد.

همچنین پیش از شروع این مراسم نکوداشت، نمایشگاه آثار برگزیده استاد یدالله کابلی خوانساری در فرهنگسرای خانواده خوانسار افتتاح شد.

سفر «هفت بحر هنر» توسط صندوق اعتباری هنر به مدت سه روز و به مقصد خوانسار، زادگاه استاد «یدالله کابلی خوانساری» با حضور هنرمندان برجسته و استادان رشته‌های خوشنویسی، تجسمی، موسیقی و سینما برگزار شد.

انتهای پیام
captcha