مسجد؛ استراتژیک‌ترین آورده الهی و سرمایه اسلام
کد خبر: 3739162
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۲
گلزاده تصریح کرد:

مسجد؛ استراتژیک‌ترین آورده الهی و سرمایه اسلام

گروه جامعه ــ معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی یکی از آورده‌ها، سرمایه‌ها و مفهوم‌های استراتژیک و الهی اسلام را مسجد خواند و گفت:‌ خداوند محور کار در مسجد را تقوا، خداباوری، ولایت مداری، اخلاق، ایمان، سعادت و توفیق بشر معرفی می‌کند.

مسجد؛ استراتژیک‌ترین آورده الهی و سرمایه اسلامحجت‌الاسلام والمسلمین صادق گلزاده، معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا؛ یکی از آورده‌ها، سرمایه‌ها و مفهوم‌های استراتژیک و الهی اسلام را مسجد خواند و گفت:‌ خداوند در آیه 108 سوره مبارکه توبه می‌فرماید: «لَّمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَىلَا تَقُمْ فِيهِ أَبَدًا لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَى مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَنْ تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَنْ يَتَطَهَّرُوا وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ؛‌ هرگز در آن جا مايست چرا كه مسجدى كه از روز نخستين بر پايه تقوا بنا شده سزاوارتر است كه در آن [به نماز] ايستى [و] در آن مردانى‏‌اند كه دوست دارند خود را پاک سازند و خدا كسانى را كه خواهان پاكى‏‌اند دوست مى‌دارد» و بدین ترتیب محور کار در مسجد را تقوا، خداباوری، ولایت مداری، اخلاق، ایمان، سعادت و توفیق بشر معرفی می‌کند.

مسجد؛ اردوگاه مؤمنان

وی با بیان اینکه مسجد در زمان پیامبر اکرم(ص) سنگر، محلی برای کسب علم، رجوع اقشار مختلف، تلاوت قرآن، گفتمان و گفت‌وگوی همگانی، پرستش و عبادت، دیدارهای مکرر پیامبر(ص) با هیئت‌های اعزامی کشورهای مختلف، حل  اختلافات، صلح و آشتی ، تعلیم و تربیت و ... بود، عنوان کرد: خداوند در آیه 18 سوره توبه می‌فرماید «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِكَ أَن یَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِینَ؛ مساجد خدا را تنها کسانی آباد می‌کنند که به خدا و روز قیامت ایمان دارند و نماز برپا می‌کنند و زکات می‌دهند و جز از خدا نترسیده‌اند. امید است آنان از هدایت یافتگان باشند» این امر نشان می‌دهد این عمران و آبادانی مساجد فراتر از عمران ظاهری آن است به نحوی که مسجد باید به محل اردوگاه و اجتماع مؤمنان تبدیل شود.

وی مسجد را در زمان رسول گرامی اسلام(ص) محل رفع دغدغه‌ها و مشکلات اقتصادی معرفی کرد و افزود: جامعه ایمانی می‌تواند در روزگار معاصر و برای شرایط کنونی به دنبال ارائه راهکار برای رفع این دست از مشکلات باشد. به طور مثال یکی از خطراتی که جامعه اسلامی را تهدید می‌کند احتکار است. وقتی انباری هر روز پر شد اما خالی نشد و مردم نیز این صحنه را مشاهده کردند، باید نسبت به آن حساس باشند، این حساس و آگاه شدن‌ها باید در مسجد رخ دهد.

صیغه‌ای که خیر و برکت می‌بخشد

معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تأکید بر اینکه محور انقلاب باید مساجد باشند و هیچ مرکزی تا این حد ظرفیت برای اداره انقلاب را ندارد، عنوان کرد: حتی هیئت‌ها و حسینیه‌ها با وجود اینکه مکانی مذهبی به شمار می‌روند، نمی‌توانند جایگزین مساجد باشند. این صیغه که برای مسجد خوانده می‌شود، به آن قداستی می‌بخشد که به کارها خیر و برکت می‌دهد، ما نمی‌توانیم خلاف مسیر اراده الهی عمل کنیم.

این جامعه شناس دینی با بیان اینکه مسجدی‌ها مکرم، محترم و بهره‌مند از نوعی قداست عند‌الله هستند، عنوان کرد: در روایات آمده است که رفیق مسجدی داشته باشید. در سیره پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) آمده است که اگر فردی چند نوبت برای اقامه نماز به مسجد نمی‌آمد جویای حال وی می‌شدند، یعنی مسجد یک شبکه ارتباطی فراگیر و جامع برای مومنان بوده است. این اتفاق امروز نیز با تمسک به فضای مجازی می‌تواند رخ بدهد، به نحوی که مساجد به هم الگو دهند و بر توانمندی یکدیگر بیافزایند.

حجت‌الاسلام گلزاده با طرح این موضوعات که جایگاه انواع کمپین‌های مسجد، اپلیکیشن‌های مسجد، کجا است، گفت: مسجد معاصر یعنی مسجدی که ساخت و ساز، عمران، مخاطبان و برنامه‌های آن جوابگوی نیازهای امروز باشد و مسجد به یک کانون فرهنگی فعال برای تمام اقشار تبدیل شود. اگر جوانان در مسجد حضور ندارند، باید به بررسی علت و چرایی آن پرداخت و این وظیفه‌ای است که بر دوش امام جماعت قرار دارد.

معاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به اینکه برخی بیان می‌کنند که با یک گل بهار نمی‌شود، گفت: این سخن یأس آور است، اگر تک تک مساجد چنین سیره و روشی را در پیش بگیرند به مرور شاهد کارآمدتر شدن مساجد خواهیم بود.  یک هیئت امنای دلسوز و امام جماعت پویا می‌تواند مسجد را به مرکز ثقل  مراجعات مردم تبدیل و از این ظرفیت برای ارائه پیام استفاده کنند.

ضرورت بهره‌مندی از ابزار روز برای تبادل تجربیات بین مساجد

وی بر ضرورت بهره‌مندی از ابزار روز برای تبادل تجربیات بین مساجد تأکید و تصریح کرد: شورای ائمه جمعه و تشکیلات مربوط به امور مساجد، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد و سازمان تبلیغات اسلامی می‌توانند با در کنار هم قرار گرفتن نسبت به حمایت از مؤسسات مردمی مسجدی فعالیت کنند.

وی با تأکید بر اینکه مسجد باید مردمی باشد و صرفا سیاست گذاری و کمک از سوی نهادهای فرهنگی صورت گیرد، گفت: این تجربه باید فراگیر شود و در اقصی نقاط جهان اداره امور مساجد به مردم واگذار شود، در چنین شرایطی مساجد رونق بیشتری پیدا می‌کنند و از جنس مردم برای مردم برنامه‌های مورد نیاز اجرایی می‌شود.

انتهای پیام

captcha