به گزارش ایکنا از آذربایجانغربی، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور، ۱ خردادماه در آیین نکوداشت هشتاد سال فعالیت علمی، فرهنگی و اجتماعی آیتالله سیدعلیاکبر قریشی که با پیامهای آیتالله جعفر سبحانی و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی آغاز شد، اظهار کرد: آذربایجانغربی پیشتاز در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بوده و امروز نماد همزیستی مسالمتآمیز اقوام و ادیان و تجلی وحدت اسلامی، مهد مجاهدت و همزیستی، مهد فداکاری و سینه ستبر ایران است و این استان همواره در خط مقدم دفاع از ارزشهای انقلابی و وحدت ملی ایستادگی کرد.
وی افزود: این منطقه نقش محوری در تربیت عالمان دینی دارد و حذف نقش آذربایجان از حوزههای قم و نجف، به افول این مراکز علمی میانجامد، چرا که این خطه کانون پرورش اندیشمندان بزرگ و ارزشمند اسلامی است.
آیتالله اعرافی با اشاره به ضرورت آشنایی نسل جوان با تاریخ بیان کرد: شناخت گذشته، سنگ بنای حرکت آینده با افق تمدنی نوین بوده و دشمنان میکوشند حافظه تاریخی ما را تضعیف کنند، اما تجلیل از علما و شهدا و گرامیداشت آنها، این توطئه را خنثی میکند.
وی با اشاره به پیشینه مبارزاتی آذربایجانغربی ادامه داد: خدمات آیتالله قریشی ادامهدهنده راه علمای مبارزی مانند شهید محراب، آیتالله مدنی بوده و از میراث علمی آیتالله قریشی که دارای جایگاه والایی است، تقدیر میکنیم و ایشان از مفاخر حوزههای علمیه است که با ترویج معارف دینی و گسترش فرهنگ اهلبیت(ع)، نقش بیهمتایی در اعتلای اسلام ایفا کردهاند.
مدیر حوزههای علمیه کشور تصریح کرد: معرفی چهرههایی مانند آیتالله قریشی به نسل جوان اهمیت ویژهای دارد و این عالمان، نمادهای زنده اخلاص و مجاهدت هستند و باید الگوی جوانان قرار گیرند.
وی گفت: آیتالله قریشی که متولد ارومیه است، بیش از هشت دهه از عمر خود را به تدریس، تألیف و خدمات اجتماعی اختصاص داده و آثار وی در حوزه تفسیر قرآن و حدیث، از منابع معتبر حوزوی محسوب میشود و از این عالم برجسته، دهها کتاب و مقاله به جا مانده که «تفسیر احسنالحدیث» و «قاموس قرآن» از جمله شاخصترین آنها است که این آثار همواره مورد استناد مراجع تقلید و پژوهشگران قرار گرفته است.
آیتالله اعرافی عنوان کرد: امام خمینی(ره)، فصل نوینی در تاریخ ایران و جهان اسلام گشودند و امروز عزت و استقلال ایران مرهون رهبری او بوده و آن هم تاسیس حوزههای علمیه است.
وی حوزههای علمیه را ریشهدارترین نهاد علمی جهان اسلام خواند و افزود: این مراکز با تولید اندیشه و معرفت، نقش بیبدیلی در هدایت جامعه داشتهاند و آیتالله قریشی نمونه درخشان این میراث محسوب میشود که الگوسازی شخصیتهای برجسته چون او اهمیت فراوانی دارد.
مدیر حوزههای علمیه اضافه کرد: حوزه علمیه بهعنوان یک کانون و نهاد علمبنیان، اخلاقمدار، سیاستورز و اجتماعی از سابقه کهنی برخوردار است، در طول تاریخ زنجیره حوزههای علمیه در ایران، عراق و کشورهای اسلامی حضور داشته و با همین نیت در خدمت مردم، جامعه، علم و فرهنگ بوده است.
وی با اشاره به مهمترین ویژگیهای حوزههای علمیه افزود: دانشبنیانی یکی از ویژگیهای حوزه علمیه است و از این منظر بزرگانی از حوزه برخاستهاند. زمانی که حوزه و دانشگاه از هم تفکیک نشده بودند، همه علوم در حوزه علمیه رواج داشت و از وقتی اینها تفکیک شدند، عرصههای مهم اندیشهای، فلسفی و ... در حوزه مورد احترام بود.
آیتالله اعرافی گفت: حوزه و روحانیت بدون مردم هیچ است؛ حوزه از متن مردم برخاسته و به سوی مردم در حرکت است، پیوندهای عمیق عالمان بزرگ با تودههای مردم و حس خدمتگزاری، همه عناصر مهمی است که در تاریح حوزه وجود دارد.
وی تصریح کرد: مولفه دیگر حوزههای علمیه سیاستورزی درست و اندیشهورزی صحیح دور از افراط و تفریط در مقوله سیاست بوده که حوزه پیشگام نهضتهای بزرگ بوده است، در هجومها همگام با مردم در برابر توطئهگران قرار گرفته و اوج این فعالیت هم نهضت یکی دو صد ساله ایران، عراق و دیگر کشورها بوده و قله این کار هم تحقق انقلاب اسلامی بوده است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجانغربی و امام جمعه ارومیه با اشاره به اینکه علمای دینی سرمایههای معنوی جامعه هستند، بیان کرد: با توجه به جایگاه بیبدیل و والای علمای دین در جامعه اسلامی، باید توجه بیشتری به منزلت، شأن و تجلیل از مفاخر دینی استان داشت.
وی با تاکید به اینکه بسیاری از علما در کنار تلاشهای علمی، جان خود را نیز در راه دفاع از دین فدا کردهاند، افزود: در طول تاریخ، این بزرگان نقش تعیینکنندهای در تربیت دینی مردم و پیشرفتهای جامعه داشتهاند و امروز ما مدیون ایثار و مجاهدتهای علمی و معنوی آنها هستیم.
حجتالاسلام قریشی بیان کرد: بزرگداشت علما نباید محدود به افراد خاص باشد، بلکه چنین مراسمی باید برای تمامی مفاخر دینی آذربایجانغربی، از جمله مرحوم شیخ حسنی و آیتالله قرهباغی نیز برگزار شود تا قدر این بزرگواران بیش از پبش دانسته شده و به نسلهای جوان معرفی شوند.
وی ادامه داد: پاسداشت مقام علما، وظیفهای فرهنگی و دینی است که باید با جدیت دنبال شود تا نسلهای آینده با این سرمایههای ماندگار معنوی آشنا شده و سیره و زندگیشان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی تصریح کرد: با توجه به شخصیت برجسته آیتالله سیدعلیاکبر قریشی، وی همواره به صلهرحم، حضور در نماز جماعت و احیای نماز شب اهتمام ویژهای داشتند و با توجه به شخصیت علمیشان نقش برجستهای در ترویج آموزههای دینی داشته و بهعنوان یک عالم دین، همواره در مسیر اعتلای فرهنگ اسلامی کوشش کرده است.
وی با اشاره به تأثیر مثبت حضور علما در آرامش بخشیدن به جامعه گفت: بهرهمندی از آموزههای این بزرگان میتواند بسترساز وحدت و همدلی در جامعه باشد و حفظ و گسترش این خدمات در جامعه مهم بوده تا نسلهای آینده از آن بهرهمند شوند.
رضا رحمانی، استاندار آذربایجانغربی، نیز در این مراسم با اشاره به جایگاه رفیع آیتالله قریشی اظهار کرد: این عالم وارسته، تمامی عمر خود را وقف ترویج معارف ناب اسلامی و آموزش احکام الهی کرده و الگویی بیبدیل برای نسل جوان است و تجلیل از چهرههای برجسته دینی، نه تنها احترام به علم و تقوا است، بلکه گامی مؤثر در فرهنگسازی و ترویج ارزشهای اخلاقی در جامعه محسوب میشود.
وی با اشاره به آثار متنوع آیتالله قریشی افزود: دستاوردهای ایشان تنها به تألیف دهها جلد کتاب محدود نمیشود، بلکه تربیت شاگردان فرهیختهای که امروز در سراسر کشور به ترویج دین میپردازند، از میراثهای گرانبهای این استاد بزرگ است.
استاندار آذربایجانغربی با بیان نقش علما در حفظ آموزههای دینی تصریح کرد: عالمان راستین، پرچمداران مکتب اهلبیت(ع) هستند و در راه صیانت از قرآن و سنت پیامبر(ص) از هیچ فداکاری دریغ نمیکنند.
وی آیتالله علیاکبر قریشی را نمادی از عشق به معارف الهی دانست و ادامه داد: ایشان با تألیف آثاری مانند «تفسیر احسنالحدیث» و «قاموس قرآن»، گنجینهای از دانش دینی را برای نسلهای آینده به یادگار گذاشتهاند.
رحمانی با اشاره به ارتباط نزدیک آیتالله قریشی با مردم بیان کرد: سادگی و صمیمیت ایشان، محبوبیتی ویژه در میان مردم آذربایجانغربی ایجاد کرده و این نشانه اخلاص عمیق ایشان در خدمترسانی است. آیتالله قریشی در سال ۱۳۰۵ در ارومیه متولد شد و از جوانی به تحصیل علوم دینی روی آورد و پس از تکمیل تحصیلات در حوزههای علمیه قم و نجف، به زادگاه خود بازگشت و بیش از شش دهه به تدریس و پژوهش پرداخت.
وی ادامه داد: از این عالم پرتلاش، بیش از ۳۰ اثر علمی به جا مانده که برخی از آنها، مانند «تفسیر احسنالحدیث»، به عنوان منابع درسی در حوزههای علمیه تدریس میشود که این کتابها همواره مورد تحسین مراجع تقلید و اساتید برجسته قرار گرفته است.
استاندار آذربایجانغربی عنوان کرد: شاگردان آیتالله قریشی امروز در جایگاههای مهمی چون استادی دانشگاه، امامت جمعه و پژوهشگران دینی فعالیت میکنند و برنامهریزی برای ثبت خاطرات و درسگفتارهای ایشان در قالب مستند صورت خواهد گرفت و امیدواریم که نسل جوان با مطالعه آثار این عالم، راه پاسداری از ارزشهای دینی را ادامه دهند.
رونمایی از تمبر یادبود آیتالله قریشی، تمثال نگارگری آیتالله قریشی و ویژهنامه خادمالثقلین که توسط مرکز افق حوزه علمیه کشور منتشر شده از دیگر برنامههای این آیین بود.
در این آیین پیام آیتالله سبحانی یکی از مراجع اعظام تقلید نیز قرائت شد، پیام محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی به همایش بزرگداشت ۸۰ سال مجاهدت علمی فرهنگی و اجتماعی قرائت شد.
انتهای پیام