کد خبر: 4296361
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۵:۲۶
یادداشت:

نماز جمعه؛ فرصتی برای تقویت همبستگی

نماز جمعه علاوه بر بعد عبادی، دارای بعد اجتماعی و سیاسی نیز بوده و این نماز فرصتی برای ایجاد وحدت اسلامی میان مردم، تبیین مسائل دینی و اجتماعی و تقویت روحیه همبستگی است.

سیدمحمد هاشمی امام جمعه ماکوبه گزارش ایکنا از آذربایجان‌غربی، حجت‌الاسلام سیدمحمد هاشمی، امام جمعه ماکو در یادداشتی که در اختیار ایکنا قرار داده است، نوشت:

«نماز جمعه یکی از مهم‌ترین عبادات در اسلام است که به صورت خاص در قرآن کریم به آن اشاره شده و این نماز در روز جمعه به جای نماز ظهر قرائت می‌شود و خداوند در قرآن مسلمانان را به ترک کسب و کار و اجتماع در مسجد برای برگزاری نماز جمعه فراخوانده است که نشان از اهمیت بسیار بالای این فریضه دارد.

نماز جمعه علاوه بر بعد عبادی، دارای بعد اجتماعی و سیاسی نیز بوده و این نماز فرصتی برای ایجاد وحدت اسلامی میان مردم، تبیین مسائل دینی و اجتماعی و تقویت روحیه همبستگی است؛ در قرآن، تاکید بر حضور جمعی و یکپارچگی مؤمنان در روز جمعه به این معناست که نماز جمعه ابزاری برای تقویت پیوندهای اجتماعی و انتقال پیام‌های مهم به جامعه است.

از سوی دیگر، در قرآن به فضیلت یاد خدا و پرهیز از دنیاگرایی در روز جمعه تأکید شده ترک تجارت و کسب و کار در این روز به معنای اولویت دادن به مسائل معنوی و ارتباط با خداوند است که موجب تزکیه نفس و تقویت ایمان می‌شود، بدین ترتیب، نماز جمعه تنها یک عبادت فردی نیست بلکه یک فریضه جمعی است که تأثیرات مثبت آن بر کل جامعه احساس می‌شود.

در نهایت، جایگاه والای نماز جمعه در قرآن نشان می‌دهد که این نماز علاوه بر ارزش‌های دینی، نقش مهمی در حفظ سلامت روحی، اجتماعی و معنوی مسلمانان دارد.

رعایت این فریضه الهی موجب نزدیکی بیشتر به خداوند و تقویت همدلی میان مؤمنان می‌شود و مسیر سعادت دنیا و آخرت را برای آنان هموار می‌سازد.

در بحث اهمیت نمازهای روزانه، خداوند در آیات متعدد بر ضرورت اقامه نماز تأکید کرده، اما وقتی به نماز جمعه می‌رسیم، خداوند به طور ویژه در سوره‌ای به نام سوره جمعه اهمیت این فریضه را بیان کرده است و در این سوره، اهل ایمان مورد خطاب قرار گرفته‌اند و نه عموم مردم؛ این نشان‌دهنده جایگاه خاص نماز جمعه در میان اعمال عبادی است.

وقتی فردی توفیق حضور در نماز جمعه را پیدا می‌کند، این بیانگر درجه‌ای از ایمان او بوده، البته این به معنای نفی ایمان دیگران نیست، بلکه نشان‌دهنده مرتبه‌ای بالاتر از ایمان است، همان‌گونه که افراد در درجات مختلف ایمان قرار دارند؛ یکی مانند سلمان در مرتبه دهم و دیگری در مرتبه‌ای پایین‌تر.

خداوند در سوره جمعه می‌فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، هنگامی که برای نماز جمعه ندا داده شد، شتابان به ذکر خدا بشتابید»، مفسران می‌گویند این ندا همان اذان ظهر جمعه است که حتی قرآن درباره نمازهای فرادا سفارش به طمانینه کرده، اما درباره نماز جمعه تأکید دارد که شتابان بروید؛ این نشان‌دهنده اهمیت ویژه این نماز است.

 نماز جمعه تنها یک فریضه عبادی نیست و نماز جمعه دشمن‌شکن است و وقتی دشمنان نظام جمهوری اسلامی فتنه‌ای طراحی می‌کنند، با دیدن حضور گسترده مردم در نماز جمعه متوجه می‌شوند که این مردم پشتیبان نظام هستند، این حضور، امید دشمن برای فتنه‌انگیزی و ایجاد شکاف در جامعه را ناامید می‌کند. 

از همین رو، نماز جمعه هم بعد عبادی دارد و هم نقش امنیتی و سیاسی ایفا می‌کند و در خطبه دوم نماز جمعه سیاست‌های کلی نظام تبیین و به مردم منتقل می‌شود و نماز جمعه بستری برای افزایش بصیرت است؛ اگر می‌خواهیم در برابر فتنه‌ها و جنگ نرم دشمن موضع درست بگیریم، باید در نماز جمعه شرکت کنیم.»

انتهای پیام
captcha