امین رستم زاده، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی، در اختتامیه این مسابقات اظهار کرد:3 تیم دانشجویی پس از دو روز رقابت تنگاتنگ بهعنوان تیمهای منتخب انتخاب شدهاند که گروه سرو از دانشگاه آزاد مقام اول، گروه ایران جوان از دانشگاه غیرانتفاعی مقام دوم و گروه الرسائل نیز از دانشگاه ارومیه و پیام نور مقام سوم این دوره از مسابقات در آذربایجان غربی را کسب کردند.
وی افزود: در این دوره از مسابقات بیش از 120 نفر از اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاههای آذربایجان غربی در این دوره مشارکت داشتهاند.
رستم زاده اظهار کرد: در بخش نهایی این مسابقات بیش از 15 مناظره بین گروههای شرکتکننده صورت گرفت که در نهایت در مرحله نیمهنهایی و فینال تیم "سرو" با کسب 1655 امتیاز در مجموع 2 مناظره، تیم ایران جوان با کسب 1471 امتیاز در مجموع 2 مناظره و گروه الرسائل با کسب 762 امتیاز به ترتیب حائز رتبههای اول تا سوم شدند.
دبیر علمی پنجمین دوره مناظرات دانشجویی در آذربایجان غربی با اشاره به شرکت 16 تیم دانشگاهی که هر کدام متشکل از یک نفر عضو هیات علمی بهعنوان سرپرست و 4 نفر عضو دانشجویی بودند خاطرنشان کرد:در مرحله نهایی تیمهای دانشگاهی از 8 دانشگاه از جمله دانشگاههای ارومیه، آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی و علمی کاربردی و صنعتی در این مسابقات به رقابت پرداختند.
وی گفت:تعداد شرکتکنندگان در این دوره از مسابقات از رشد 60 درصدی نسبت به سال گذشته برخوردار بوده است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی گفت:در پنجمین دوره مناظرات دانشگاههای آذربایجان غربی بیش از 978 نفر به ساعت از دانشجویان دانشگاههای استان از این مسابقات بهرهمند شدند و باعث غنای اندیشهای مخاطبین و شرکتکنندگان گردید.
وی نقش و حضور رسانهها در انعکاس چنین رویدادهای علمی فرهنگی در سطح دانشگاهها را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود:با توجه به اینکه این رویداد دانشگاهی در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری و دغدغه و تأکیدات معظم¬له برگزار میشود، نقش رسانهها در گفتمان سازی و تبلیغ و ترویج آن در سطح فضای دانشگاهی و جامعه بسیار مهم است.
وی افزود:این مسابقات به همت سازمان دانشجویان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی استان و با مشارکت دانشگاهها از جمله معاونت فرهنگی دانشگاه ارومیه بهمنظور برگزاری مناظرههایی با هدف التزام به اخلاق علمی، پرهیز از ورود به نزاعهای غیرعلمی در میان نسل جوان و نخبه کشور با اهتمام به روزآمدی و کارآمدی مباحث اجرا میشود.
وي با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری تأکید فرمودهاند که مناظره و نظریهپردازی در چارچوب محکمات اسلام و با رعایت اخلاق و منطق علمی، یک ارزش دیرینه در فرهنگ اسلام و یک روال جاری در حوزههای علمیه بوده است و تاریخ فقه، اصول، و سایر معارف دینی ما اعم از عقلی و نقلی، سرشار از مناظره و نظریهپردازی است اظهار کرد: این نهاد در استان آذربايجان غربي در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در نظر دارد تا با انجام این مسابقات زمینهساز پرورش نسلی دارای «شجاعت نظریهپردازی و مناظره در ضمن وفاداری به اصول و اخلاق و منطق در حوزه و دانشگاه» باشد.
رستم زاده گفت: با همكاري دانشگاههای اروميه و مشارکت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی نقد و مناظره، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر، کمیسیون طرح و مشاوره دانشجویی شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار میشود.
همچنین در این مراسم حجتالاسلام کریم جباری مدیرکل فرهنگی دانشگاه ارومیه اظهار کرد: اگر در مناظرات دانشجویی رعایت آداب و اخلاق بحث و گفتوگو و اصول نقد و مناظره به یک خصلت رایج فرهنگ اجتماعی تبدیل شود میتواند با ایجاد شورونشاط در نقد و مطالعه و تحقیق و گفتوگوهای علمی نقش مهمی در توسعه فرهنگی دانشگاهها و بلکه در فضای عمومی جامعه و کشور ایفا کند .
وی افزود: تجربه موفق مناظرات دانشجویی که به همت جهاد دانشگاهی و معاونت فرهنگی دانشگاهها برگزار میشود تجربه بسیار موفق و ارزشمندی است که استعدادهای شاخص دانشجویی را کشف و ارتقا میبخشد .
جباری ادامه داد: این جریان اثربخش فرهنگی اگر استمرار یابد و روی موضوعات اساسی واجد اولویت باشد و این موضوعات با نیازهای کشور و انتظارات دانشجویان هماهنگ گردد همانند موجهای نیرومندی است که میتواند به جریانهای قوی فرهنگی و اجتماعی کشور تبدیل شود و گفتمانهای رایج در فضاهای علمی و آموزشی را با ادب و منطق و اخلاق عجین نماید .
مدیرکل فرهنگی دانشگاه ارومیه گفت:مناظرات دانشجویی در تقویت قدرت بیان و سخنوری دانشجویان نقش بسیار مهمی دارد و به قدرت استدلال و متقاعدسازی و تفکر جمعی و نقد جمعی کمک زیادی میکند و حاصل این همه تقویت روح هماندیشی و باروری عقل و خرد جمعی با محوریت حقجویی و حقیقت باوری است .
وی ادامه داد:این مناظرات میتواند نگرشهای شخصی احساساتی و تعصبآمیز و فاقد بنیه علمی و استدلالی را از افراط و تفریط بازدارد و به سوی اعتدال و ادب و منطق و قدرت تبیین و استدلال و جمعبندی دقیق اندیشهها سوق دهد .
وی با اشاره به اینکه مناظرات دانشجویی مصداق بارز سخن علی (ع) است که میفرماید اندیشهها را همانند مشک کرهگیری به چالش بیندازید و به هم بکوبید تا از آن میانه نظرات صائب و صحیح بیرون بیاید اظهار کرد: مناظرات همچنین مصداق بارز سخن دیگر آن حضرت است که میفرماید : عالمترین مردم کسی است که دانش دیگران را به علم خود بیفزاید . این سخن نیز در این مناظرات بهوضوح تجسم مییابد بدین گونه که مستمعین و داوران و نیز طرفهای مناظره دو تفکر ناقص را با دقت و مطالعه و تحقیق توسعه و تعمیق میبخشند و گوش دهندگان به این مناظرات قطعاً با ملاحظه نقاط قوت و ضعف طرفین به تفکر جامعتر و واقعبینانهتری سوق مییابند.
حجتالاسلام جباری اظهار کرد:در این مناظرات اشخاص و احساسات و علایق و تعصبات قبلی اشخاص با هم برخورد نمیکند و شکستخورده و پیروز به معنای واقعی وجود ندارد بلکه همه طرفین پیروزند و این منطق حق و جامعیت فکری و عقلگرایی است که پیروز است نه علایق و پیشداوریهای شخصی .
لازم به ذکر است طی مصوبه شوراي هماهنگي فعالیتهای فرهنگي – اجتماعي دانشگاههای كشور مقرر شده تا 5 سال جهاد دانشگاهی بهعنوان مبدع و متولی این مسابقات پروتکل اجرایی این مسابقات را با مشارکت دانشگاهها و نهادها در سطح دانشگاههای کشور برگزار کند.
در پایان با حضور اعضای هیات داوران و مسئولان دانشگاه از تیمهای منتخب با اهدای لوح یادبود و جوایز تقدیر به عمل آمد.