حجتالاسلاموالمسلمین حیدرعباسی، امام جمعه قوشچی، در گفتوگو با ایکنا آذربایجانغربی، اظهار کرد: دوران امامت حضرت رضا(ع) 20 سال و دوره بسیار حساسی بود و زیرا مامون یکی از دانشمندان و سیاستمداران به نام و زیرک در آن زمان حکومت میکرد و با هدف سنجش میزان علاقه امام رضا(ع) به قدرت و حکومت و ایجاد تردید در زهد و تقوای امام میان مردم خلافت را به امام هشتم پیشنهاد کرد.
وی با اشاره به سخنان مامون به امام رضا(ع)، افزود: من از جایگاه خود کنارهگیری و خلافت را به شما واگذار میکنم، اما امام رضا(ع) این پیشنهاد را نپذیرفتند و در نهایت مامون به علی بن موسی الرضا(ع) گفت که اگر شما خلافت را نمیخواهید باید ولایتعهدی را قبول کنید.
عباسی با اشاره به انگیزههای پیشنهاد ولایتعهدی به امام رضا(ع) ادامه داد: مامون انگیزههای گوناگونی از پیشنهاد ولایتعهدی به حضرت داشت، او به خاطر رسیدن به قدرت برادر خود امین را کشت و مشروعیت خود را در بین اهل سنت و بنیعباس تا حد زیادی از دست داد ، زیرا اهلسنت به طرفدار امین بودند، به همین دلیل در صدد بهرهگیری از حضور امام رضا(ع) در حاکمیت خود و استفاده از جایگاه آن وجود مقدس، ایجادم شروعیت برای خود برآمد.
وی بیان کرد: جدالی که بین امین خلیفه پیشین و مأمون برادر او وجود داشت فرصت مغتنمی برای تبلیغ دین، ایجاد ارتباطات گستره بین امام رضا(ع) و مردم، موجب معرفی بیشتر حضرت به جوامع اسلامی جهان و بهرهمندی جامعه اسلامی از دریای بیکران معارف آن حضرت شد.
امام جمعه قوشچی گفت: امام رضا(ع) پیشنهاد خلافت از سوی مأمون را رد کردند وبدلیل تهدید ایشان به قتل امام هشتم برای دفع خطر تهدیدات مأمون، با قید شرایطی، ولایتعهدی را قبول کردند، شروطی را که علی بن موسی الرضا(ع) برای پذیرش ولایتعهدی قرار دادند، نشان دهنده اجبار در پذیرش آن بود و هیچ تعلق خاطری به این حاکمیت و پست و جایگاه ندارند.
وی افزود: امام رضا(ع) شروطی برای پذیرش ولیعهدی عنوان کردند که شرط اصلی ایشان عدم دخالت در هیچ یک از امور اجرایی و حکومتی بوده و هیچ عزل یا نصبی را انجام ندهند.
حجتالاسلام عباسی ادامه داد: امام هشتم همواره با رفتار خود نشان میداد که حکومت و ولیعهدی مورد رضایتشان نیست، از این رو مأمون دید نه تنها اهدافش محقق نشد، بلکه امام بیش از گذشته به جامعه معرفی شده و محبوبیت پیدا میکند تصمیم به قتل امام گرفت.
وی گفت: شاگردان و اصحاب خاص امام رضا(ع) که ایشان را به عنوان امام بر حق و حجت خدا قبول داشتند، معتقد بودند اگر امام مانند جد بزرگوارشان امام حسین(ع) قیام کنند، و یا اگر ولایتعهدی را هم بپذیرند حق همان و به صلاح و مصلحت اسلام است.
امام جمعه قوشچی افزود: حضور امام رضا(ع) در جلسات مناظره و بحثهایی که با حضور عالمان و عموم افراد جامعه برگزار میشد، باعث شد مردم این منطقه و علمای مناطق دیگری که به مرو میآمدند با مقام عظیم علمی حضرت آشنا شوند و از سویی تا قبل از حضور امام در مرو، ایشان با علما و متولیان ادیان دیگر برخورد و مناظرهای نداشتند، اما با دعوت مأمون از علمای مذاهب دیگر برای مناظره و بحث با امام رضا(ع)، علمای ادیان مختلف به عظمت حضرت و تسلط ایشان به منابع دینی آنها بیش از خود علم پیدا کنند.
وی ادامه داد: با آمدن امام رضا(ع) به ایران بخش قابل توجهای از علویان به شوق همجواری با حضرت به ایران آمدند که از جمله این سادات و امامزادگان و وجود مقدس حضرت معصومه(س) و احمد به موسی(ع) در ایران است که با حضور این بزرگواران در ایران و سایر امامزادگان، تشیع در ایران روند رو به رشدی پیدا کرد و گسترش معارف تشیع در ایران مدیون حضور امام رضا(ع) است.
امام جمعه قوشچی با اشاره به حدیثی ازامام هشتم گفت: هر کس به زیارت من بیاید در چندین جا از جمله هنگام مرگ و هنگام عبور از پل صراط به دیدار او میآیم، از دیگر ائمه روایات فراوانی وجود دارد که هر کس امام رضا(ع) را زیارت کند و حق حضرت را بشناسد خداوند متعال بهشت را بر او واجب میکند.
انتهای پیام