کد خبر: 4246296
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۸

کشت طلای سرخ در خاک زرخیز آذربایجان به همت یک بانوی کارآفرین

خطه آذربایجان‌غربی به سبب خاک حاصل‌خیز و مرغوب خود، بهترین مکان برای کشاورزی و تولید محصولات زراعی و باغی است چرا که تولیدات این منطقه از جمله زعفران از کیفیت بسیار مطلوبی برخوردار هستند.

احترام محمد بانوی کارآفرینپس از عبور از جاده‌های باریک و پرپیچ‌وخم، اما سرسبز، به روستای «بالانج» در ۲۳ کیلومتری شهر ارومیه می‌رسیم جایی که در آن ترکیب جمعیتی ترک و کرد و شیعه و سنی در کنار یکدیگر به خوبی زندگی می‌کنند، وجود مسجد ولی‌عصر(عج) با قدمت ۵۰۰ ساله و همچنین وجود درختان قطور و تنومند روستا نشان از کهن بودن این منطقه دارد، باغات بزرگ و سرسبز بالانج نیز چشم گردشگران را نوازش می‌کند.

بیشتر اهالی این منطقه به کار کشاورزی مشغول بوده و در این میان زنان نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند به‌گونه‌ای که تعدادی از این بانوان روستایی با همت و پشتکار موفق به کارآفرینی و اشتغال‌زایی برای سایران شده‌اند، از جمله این افراد «احترام محمد» بانوی ۶۲ ساله بالانجی است که از همان کودکی در کنار پدر و مادرش به کار باغداری و تولید سیب و انگور مشغول بوده، اما سپس تصمیم گرفت به جای کشاورزی سنتی به سراغ کشاورزی مدرن رفته و به کاری بپردازد که میزان آب‌بری و زحمت کمتری نیاز داشته باشد.

وی با توجه به کمبود آب و خشکی دریاچه ارومیه، تصمیم گرفت کشت زعفران را که از آن به عنوان طلای سرخ یاد می‌شود را در کنار تولید محصولات سیب و انگور آغاز کند و به همین سبب تحقیق در مورد این گیاه را آغاز کرد که در این میان رفت‌وآمد فراوان به خطه خراسان و آشنایی با زعفران قائنات نیز در تصمیم او بی‌تأثیر نبود.

این بانوی کارآفرین در گفت‌وگو با ایکنا از آذربایجان‌غربی می‌گوید: از سال ۹۲ تولید زعفران را در یک هکتار زمین آغاز کرده، کاری که در روز‌های آغازین فعالیت وی از سوی مسئولان عنوان می‌شد که تولید این محصول «انحصاری» است. 

وی مزایای مثبت زعفران را آفت کم و آبیاری محدود مطرح کرده و می‌افزاید: دوره رشد زعفران از اواخر شهریور شروع و تا اواخر اردیبهشت ادامه می‌یابد، درواقع زمانی زعفران به رشد و گل‌دهی می‌رسد که کار کشاورزی به پایان رسیده و برداشت آن سهل و طرز نگهداری آن به نسبت سیب و سایر میوه‌ها راحت‌تر است.

این تولیدکننده زعفران اظهار می‌کند: از سایر مزایای کشت زعفران این است که میوه‌هایی مانند سیب را نمی‌توان بیش از پنج‌ماه نگهداری کرد، اما زعفران را می‌توان تا سه سال نگهداری کرد و علاوه بر آن یک‌کیلو زعفران از لحاظ ریالی بسیار با ارزش‌تر از یک‌کیلو سیب است و ارزآوری بسیاری به دنبال دارد و بازگشت سرمایه آن نیز بسیار سریع‌تر انجام می‌شود، در سال نخست در هر هکتار یک کیلو، اما در سال‌های بعد در هر هکتار سه کیلو زعفران می‌توان برداشت کرد.

وی که در زمان کشت زعفران برای ۵۰ نفر اشتغال‌زایی می‌کند با اشاره به حمایت‌های «صندوق کارآفرینی امید» از کشت زعفران و با اشاره به اینکه هدف این صندوق، کمک به راه‌اندازی کسب‌وکار‌ها برای کارآفرینی در کشور و اشتغال‌زایی است و تسهیلات با بهره کم و بلندمدت برای کسب‌وکار‌ها ارائه می‌دهد، خاطرنشان کرد: در سال ۹۵ وامی به مبلغ ۵۰ میلیون تومان از صندوق دریافت کرده که در آن شرایط توانست کمک بزرگی به آغاز فعالیت در این زمینه باشد.

این بانوی کارآفرین ادامه می‌دهد: خوشبختانه کشت زعفران که زمانی گفته می‌شد «انحصاری» شهر قائنات است هم‌اکنون از این حالت خارج شده و هم‌اکنون در بیشتر مناطق آذربایجان‌غربی زعفران کشت می‌شود.

احترام محمد با اشاره به کشت چند نوع پیاز زعفران از جمله حوض سرخ، ژرف و شهین‌آباد بیان می‌کند: از میان آنها پیاز ژرف جواب‌دهی و جنس بهتری داشته و در این رابطه نیز با توجه به اینکه کیفیت خاک در این منطقه در سطح بالایی است، زعفران کشت شده از لحاظ رنگ و بو کیفیت بهتری نسبت به قائنات دارد و کیفیت آن از استاندارد‌های بین‌المللی بالا است.

این بانوی خلاق و کارآفرین می‌گوید: کیفیت بالای زعفران ارومیه سبب شده که این طلای سرخ به کشور‌های آمریکا، کانادا، انگلیس و ترکیه صادر شده و در داخل ایران نیز بخشی از بازار شمال کشور را تامین کند، اگر اداره منابع طبیعی، زمین زراعی به اندازه دو تا سه هکتار در اختیارم قرار داده و حمایتم کند و تسهیلات لازم را دریافت کنم می‌توانم کشت زعفران را گسترش دهم.

نصیبه نیکزاد

انتهای پیام
captcha