کد خبر: 4247049
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۳
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه:

رعایت اصل ایمنی فرهنگی در بیمارستان‌ها ضروری است

نازآفرین قاسم‌زاده گفت: در ساخت بیمارستان‌ها باید به اصل ایمنی فرهنگی توجه شود مثلا اتاق بیماران طوری طراحی شود که تخت‌ها رو به قبله باشد و بتوان بالای سر بیمار قرآن خواند، یا شرایط بیمار مسلمان حتی مسیحی موقع مرگ رعایت شود، درواقع به فرهنگ و عقاید بیماران در بیمارستان‌ها توجه کرد چرا این یک عرف شناخته شده در بیمارستان‌های سراسر جهان است. 

نازآفرین قاسم زاده عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیهبانوان ایرانی با اراده پولادین خود در هر عرصه‌ای که گام گذاشتند مانند الماس درخشیده و همچون رودخانه راهی را برای پیشروی پیدا کرده‌اند، هر کدام از آنها نمادهایی از قدرتی هستند که در هر یک از ما نهفته است، نازآفرین قاسم‌زاده، متخصص اخلاق پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه یکی از آن مادران مستقل و موفقی است که داستانی از پیروزی بر شکست، امید در برابر ناامیدی و پیمودن مسیر عشق و تعهد را در گفت‌وگو با ایکنا از آذربایجان غربی در حاشیه جشنواره رسانه‌ای طنین برای‌مان نقل می‌کند: 

ایکنا_ لطفا از اقدامات انجام یافته در حرفه خودتان برای‌مان بگویید. 

از سال ۷۳ که به‌عنوان مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی فعالیتم را شروع کردم همواره ارائه طرح‌ها و برنامه‌هایی برای افزایش رفاه بانوان شاغل یکی از دغدغه‌های من بود و در همان ابتدا طرح ورزش در زمان اداری را ارائه دادم که با موافقت دانشگاه‌ همراه بود و یادم می‌آید در آن زمان صبح‌ها بانوان را سوار یک مینی‌بوس کرده و به سالن ورزشی برده و بعد از یک ساعت دوباره آنها را به دانشگاه برمی‌گرداندیم، سپس این طرح در سطح کشوری مورد استقبال قرار گرفت و امروزه در ادارات اجرایی می‌شود. 

یکی دیگر از طرح‌هایی که خیلی برای آن تلاش کردم افزایش مرخصی زایمان برای بانوان از ۶ ماه به یک سال بود که برای این منظور یک مقاله نوشته و در آن به لحاظ حقوقی، شرعی و علمی دلایل ضرورت افزایش مرخصی زایمان را شرح دادم که خوشبختانه این طرح نیز با کمک و همراهی سایرین قبول و در سراسر کشور به اجرا درآمد در حال حاضر نیز برای اجرایی شدن طرح‌های پیشنهادی برای رفاه حال بانوان تمام تلاش خود را به کار می‌برم، حتی طرح‌های دیگری نیز در زمینه ازدواج آگاهانه و حمایت از بانوان پیش از آسیب‌پذیری آنها دارم که پیگیر اجرایی شدن‌شان هستم. 

ایکنا_ آیا طی کردن این مسیر راحت بوده است؟ 

من مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده‌ام حتی من یک زمانی تنها بانوی کشور بودم که موفق شده بود تا رئیس اداره بازرسی استان شود، که سختی‌های خاص خود را داشت و در حال حاضر نیز تنها متخصص اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی هستم که در هفته چندین ساعت در دانشگاه تدریس می‌کنم و همین اولین‌ها به این راحتی به دست نیامده و بی‌شک مخالفت‌ها و سنگ‌اندازی‌هایی در این مسیر بوده که با تلاش و اراده از پس آنها برآمده‌ام. 

ایکنا_ آیا کار برای بانوان ایرانی در رده‌های بالا سخت است؟ 

به نظر من در گرفتن مقام و شغل نباید به جنسیت افراد توجه کرد، و من شخصا به تبعیض جنسیتی اعتقادی ندارم، به نظرم هرکسی براساس شایستگی باید انتخاب شده و اثر مثبتی از خودش به جا بگذارد. 

ایکنا_ چالش‌های شما در زندگی کاری‌تان چه چیزی بوده است؟ 

من مادر دو پسر هستم که هر دو تحصیلات عالیه دارند و تنها چالش جدی من حفظ تعادل بین زندگی شخصی و کار حرفه‌ای بود که خوشبختانه با کمک خانواده‌ها و همسرم توانستم در کنار شغلم، مسئولیت مادری را نیز ایفا کنم اما در مجموع خودم حس خوبی نداشته و فکر می‌کنم آنگونه که باید و شاید نتوانستم نقش مادری‌ام را به‌خوبی را ایفا کنم چرا که اغلب درگیر کار و تدریس بودم، هر چند که فرزندانم احساس رضایت کرده و می‌گویند: مادر کیفیت مهم‌تر از کمیت است و ما از کیفت مادری تو راضی هستیم. 

چالش بعدی این است، برای اینکه که یک بانو در ایران بتواند یک مدیر موفق باشد شرایط سختی وجود دارد و اغلب حمایت‌ها در این زمینه حالت شعارگونه دارد بنابراین بانوان باید همت کنند تا خودشان را در این پست‌ها اثبات کنند همانگونه که من نیز با تلاش و تکاپو موفق شدم به جایگاه فعلی دست یابم. 

چالش‌های دیگر ایستادگی بر روی کار درست است و این کار یک روحیه قوی می‌خواهد چرا که باید مواظب بود حق و حقوق دیگران را رعایت کرد و تبعیضی قائل نشد و در این مسیر شاید مجبور شوید دست رد به خواسته برخی عزیزانتان بزنید که این برای شما دردآور باشد. 

ایکنا_ آیا رعایت حجاب هم جزو چالش‌های شما است؟ 

حجاب برای بانوان چالش ایجاد نمی‌کند و من هیچگاه مشکلی با آن نداشتم حتی در سفرهای خارجی نیز من با حجاب چادر حضور شده‌ام هر چند که در محیط بیمارستان از پوشش حرفه‌ای و بدون چادر استفاده می‌کنم که اقتضای شغلم است. 

ایکنا_ خاطره‌ شیرین و تلخ از کارتان برایمان تعریف کنید؟ 

بهترین خاطره شیرین من زمانی است که می‌بینم بانوان شاغل در محیط کار ورزش را جدی گرفته و از این امر غافل نمی‌شوند و نیز همین مرخصی یک ساله مادران شاغل نیز مرا خوشحال می‌کنند یا وقتی دانشجویان اخلاق‌مدار را در دانشگاه می‌بینم احساس شعف می‌کنم.

و تجربه تلخ من برمی‌گردد به زمانی که برای تحقق طرح‌های پیشنهادی خودم بارها گریه کرده و حتی گاهی مجبور شدم از دوستانم فاصله بگیرم تا اخلاق حرفه‌ای و عدالت را زیرپا نگذارم. 

ایکنا_ یک متخصص اخلاق پزشکی چه وظیفه‌ای دارد؟ 

من در حال حاضر عضو کمیته اخلاق بیمارستانی هستم برای مثال وقتی بیماری از درمان امتناع کند من بر بالین وی حضور یافته و به بیمار مشاور می‌دهم تا تصمیم درست را اتخاذ کنند. 

همچنین طرح‌هایی را برای رعایت اخلاق در محیط بیمارستانی ارائه دادم برای نمونه برای ساخت بیمارستان کوثر ارومیه طرحی ارائه دادم که طبق آن باید به اصل ایمنی فرهنگی توجه شود مثلا اتاق بیماران طوری طراحی شود که تخت‌ها رو به قبله باشد و بتوان بالای سر بیمار قرآن خواند، یا شرایط بیمار مسلمان حتی مسیحی موقع مرگ رعایت شود، درواقع به فرهنگ و عقاید بیماران در بیمارستان‌ها توجه کرد چرا این یک عرف شناخته شده در بیمارستان‌های سراسر جهان است. 

همچنین کارگاه آموزشی برای پرستاران در رابطه با نحوه مواجه با بیماران نیز برگزار می‌شود تا آنها با اخلاق حرفه‌ای آشنا شده و بتوانند در شرایط سخت با بیماران و همراهان آنها به خوبی رفتار کنند. 

ایکنا_نقش اخلاق در جامعه و حوزه پزشکی را چگونه می‌بینید؟ 

اخلاق یک پدیده اجتماعی است که قانون و آداب را اصلاح می‌کند اخلاق جدا از اخلاق اجتماعی نیست و نمی‌توان گفت ما یک گروه کاملا اخلاق‌مدار داشته باشیم اما جامعه اخلاق‌مدار نداشته باشیم. 

در حال حاضر ما در یک آنومی اجتماعی به سر می‌بریم که در طی آن ارزش‌های جامعه یا تضعیف شده یا ناکارآمد شده است و جامعه احساس تعلق نمی‌کند و تیکه‌پاره است و در چنین جامعه‌ای پایبندی به اخلاق سخت است. 

اخلاق ملاکش کار درست با روش درست است یعنی دروغ نگفت، شایستگی داشت، رذایل و فضایل را دانست و در مجموع اخلاق یعنی رعایت حقوق طرف مقابلت؛ و زمانی که یک فرد دانش اخلاقی، حساسیت اخلاقی، قضاوت اخلاقی و انگیزه درونی و بیرونی اخلاقی را داشته باشد تبدیل به یک شخصیت اخلاقی شده و یک فرد اخلاق‌مدار محسوب می‌شود. 

حتی در رسانه نیز باید اخلاق رعایت شود در حال حاضر خبرنگاری از شغل تبدیل به یک حرفه شده است و خبرنگار باید در تهیه خبر ملزم به رعایت اخلاق باشد. 

برای نمونه تصویربرداری از بیمارستان‌ها نقض اسرار است و هرگونه تصویربرداری از بیماران و رسانه‌ای کردن آنها اعتماد به بیمارستان و پزشکان را از بین می‌برد و رسانه‌ها باید توجه جدی به این موضوع داشته باشند. 

سمیرا محمدی

انتهای پیام
captcha